13 de novembre 2007

Duel d'escriptores de novel·la negra: Donna Leon vs Batya Gur

[Programa del 13 de novembre de 2007]

Notícies d'actualitat...
Mor el gran lleó: Norman Mailer
El relleu de Harry Potter
Solidaritat catalana amb Hollywood
Robados 300 libros muy valiosos de la biblioteca de Exteriores

Una efemèride .. Demà es donarà el tret de sortida als actes de conmemoració del centenari del neixament d'Astrid Lindgren, escriptora sueca de llibres infantils, autora del personatge de Pipi Långstrump, que va morir l'any 2002. Al llarg de la seva vida va publicar al voltant de 100 llibres, a més de 80 idiomes, que van superar els cent milions d'exemplars venuts: "No tengo ninguna intención, ni con Pippi Långstrump, ni con ningún otro libro. Escribo para entretener a la niña que fui y que sigo siendo. Espero que también los demás niños se diviertan conmigo. No sé cómo debe ser un libro infantil, trato de ser auténtica; auténtica en el sentido artístico, que es lo único que me propongo cuando escribo. No es necesario tener hijos para escribir libros para niños. Basta con haber sido niño y recordar la propia infancia."

Més informació: Imaginaria i Wikipedia

Les recomanacions complementàries de la setmana ..

Duel d'escriptores de novel·la negra: Donna Leon vs Batya Gur

Deixeu estar els nens
Donna Leon
288 pàgines
Edicions 62

De la mà del comissari Brunetti, Donna Leon ens submergeix en una Venècia inquietant, on la corrupció i la malícia s’amaguen darrere les més magnifiques façanes i on res no és el que sembla. "És una persona normal, Brunetti, la seva mirada és triste en ocasions, és excèptic i cínic, però el salva la seva inteligència", explica l'escriptora nord-americana, arrelada a Itàlia, traduïda a 23 idiomes, excepte a l'italià: "m'estimo més que al barri em diguin de tu, no de vosté: la fama no és bona.

Les novel·les de Brunetti transcendeixen el gènere negre i gairebé se situen en la novel·la de tipus social: "el problema no és ant que un assassini, sinó perquè ho fa. Agatha Christie se'm fa molt avorrida perquè escriu només sobre l'assassinat i la seva resolució", i afegeix l'autora: "M'interessa la societat i els problemes generals, aquells que mai es resolen".



El asesinato del sábado por la mañana
Batya Gur
450 pàgines
Editorial Siruela

Una novel·la ambientada al món dels psicoanalistes. L'assassinat de l'eminent psiquiatra Eva Neidorf poc abans de donar una conferència, i la desaparició de tots els documents personals de la morta, són les dades amb els quals haurà d'iniciar el seu treball d'investigació l'intel·ligent superintendent Michael Ohayon, de la comissaria de Jerusalem.

Ohayon és un detectiu modern, atractiu, amb estudis universitaris (Història), divorciat i amb un fill adolescent al qual cuida. Batya Gur , ha estat una digna hereva de la tradició de la novel·la policíaca clàsica, on els esdeveniments es desenvolupen en una comunitat tancada, generalment molt respectable, que ha d'enfrontar-se a la monstruosa realitat d'un crim i d'una realitat molt inquietant, la de constatar que el criminal és un "dels seus".

1 comentari:

Sr Mussol ha dit...

Molt interesant les propostes d'aquesta setmana. La Donna Leon ja la coneixia, no he llegit moltes però sempre ha resultat mes que un entreteniment, la diversió i relaxar-se introduint-se en atmosferes diferents no estan pas barallades amb la qualitat i cada acostament a aquesta escriptora americana ha suposat ambdues característiques. Des de que vaig descobrir el llibres de l?enid Blyton, llegir totes les noveles de l'Agatha Christie (ho confeso ho vaig fer amb 16 anys i m'ha vaig passar be....)no he deixat de llegir novela negra. Te una virtut, amb l'escusa d'una trama entretinguda els diferents personatges es troben en una situació limit cosa que permet explorar la seva personalitat i això em resulta molt interesant si a sobre està ben escrit encara es més agradable Després que Simenon aixeques el genere m'he trobat agradables sorpreses i Donna Leon n'es una. Recomanaria llegir tambe Camillieri i el seu inovidable Comisari Montalbano, la Sicilia de la Mafia d'intrigues politiques i sicilia i els sicilians com veritables protagonistes.
A la Batya Gur no la coneixia però possant-la al costat de la Donna Leon em sembla una proposta a explorar, lamentablement ja es morta, així no em podré enganxar a les seves novel·les (jeje) . Una abraçada des de Barcelona