19 de novembre 2007

Assumpció Cantalozella, Vida Privada i tres dones Premi Nobel de Literatura

[Programa del 20 de novembre de 2007]

L'Entrevista ..
Assumpció Cantalozella, autora d'El retorn d'Hug Roger (Proa), una novel·la històrica sobre l'últim comte del Pallars (s. XV), anomenat "Senyor de les muntanyes" pel seu ferme propòsit de crear un estat independent al cor dels Pirineus.

Al programa l'autora ens va deixar la següent reflexió: "Va ser precíssament durant una estada a Andorra que vaig construïr el personatge del narrador que explica tota la història".

També vam parlar amb Isidor Cònsul, director de Proa, de la reedició revisada d'una de les principals novel·les de la literatura catalana del segle XX, Vida Privada de Josep M. de Sagarra, ara que es compleix el 75è aniversari de la seva publicació.


Notícies d'actualitat...
L’acord entre l’Institut Cambó i Google permet globalitzar la col•lecció Bernat Metge
Termina Rowling el cuento de hadas escrito a mano que se subastará en Shoteby's
Los gozos, las sombras y la luz al final del túnel
Nadine Gordimer: “Quan un escriptor marxa a l'exili, perd el seu lloc al món”

Dos efemèrides i una recomanció, tot amb gust femení de Premi Nobel de Literatura.. Tal dia com avui van nèixer dues Premis Nobel de Literatura. La primera en guanyar tan distingit guardó l'any 1909, Selma Lagerlöf (1858-1940), va deixar una obra mestra de la literatura escandinava, El maravilloso viaje de Nils Holgersson, profundamente elogiada pel filòsof Karl Popper o per un altre Nobel de Literatura, Kenzaburo Oé.

El mateix dia de 1923 neixia la sud-africana, Nadine Gordimer, que ha estat de visita a Barcelona aquesta setmana per conmemorar els 85 anys de vida del Pen Club Català. L'autora de La història del meu fill, és una ferma defensora dels drets humans i lluitadora contra la poolítica de l'apartheid, afirma la necessitat d'ajudar aquells autors que no poden treballar amb llibertat d'expressió als seus països d'origen.

Històries de Londres
Doris Lessing
292 pàgines
Destino

"La noia grassa de l'abric blau cel es va tornar a posar davant del mirall. No se'n podia apartar." D'aquesta manera s'obre aquest recull de divuit històries sobre relacions humanes ambientades a un Londres que pot representar qualsevól ciutat contemporània, tal com rflecteix un dels personatges que poblen aquest llibre que pot servir com a porta d'entrada per a conèixer el talent literari de Lessing: "En aquella època ens sentíem orgullossos de viure a Londres. Ara és horrorós, la veritat, està ple de gent horrorosa".

L’11 d’octubre la Fundació Nobel va declarar que Doris Lessing (1919) era guardonada amb el premi de literatura 2007 per la “seva capacitat per transmetre l’èpica de l’experiència femenina i narrar la divisió de la civilització amb escepticisme, passió i força visionària”. Les editorials s'afanyen per reeditar tota la seva obra disponible i per traduïr els volumns encara inèdits d'aquesta autora prolífica que transmet a parts iguals la seva experiència africana, trets autobiogràfics i molta autocrítica al voltant dels seus desenganys socials i polítics.

Recomanem: Una aproximació subjectiva a les lectures de Lessing segons David Castillo