12 de febrer 2008

Una mica de literatura i amor per sobreviure a Sant Valentí

[Programa del 12 de febrer de 2008]

L'Entrevista ..
El corresponsal de La Vanguardia, Plàcid Garcia-Planas, ha publicat La revancha del reportero (Diéresis), ha visitat antics camps de batalla seguint les empremtes de set grans corresponsals de guerra i trepitjant els mateixos llocs i camins en els quals aquests van escriure. Al programa ens va descriure les seves sensacions i emocions al recórrer aquests espais tan carregats d'història: "la guerra és per definició la fí del món. Però la guerra acaba i el món continua".


Ha estat Notícia d'actualitat...
Gioconda Belli obté el Biblioteca Breve amb El infinito en la palma de la mano
Informe 2007 sobre hàbits de lectura
La polèmica precedeix al musical sobre Ana Frank

Llibres per fer front els efectes secundaris de Sant Valentí..
Surt un llibre molt adient per aquestes dates, Com dir-li adéu de Céline Slanka, molt celebrat a França, on l'autora proposa fins a 100 maneres diferents d'acomiadar-se de la parella:

"Hector, Com que sé per experiència que el més dolorós, quan t'abandonen, és no compendre'n ben bé les raons, no te'n donaré cap. Mathilde"

A banda d'aquesta proposta irònica, l'amor i la literatura han estat un dels binomis argumentals més estables. És un tema transcendental perquè condensa totes les preocupacions de l’ésser humà: el desig, l'emoció de sentir-se vius, l’angunia del pas del temps, l’anhel de llibertat, la necessitat de compartir sentiments, experiències, pensaments...

Per a cada modalitat d'entendre o sentir l'amor es pot trobar una gran obra literària. Aques és un llistat estret del llibre El amor y la literatura, de Martín Casariego:
  1. L’amor com a joc: Les amistats perilloses (Choderlos de Laclos)

  2. L’amor ideal: Cyrano de Bergerac (Edmond Rostand).

  3. El primer amor: Romeo i Julieta (William Shakespeare)

  4. Amor romàntic: Cumbres borrascosas (Emily Brontë)

  5. L’amor contra les convencions socials: Anna Karenina (Liev Tólstoi)

  6. L’amor no correspost: El gran gatsby (F. Scott Fitzgerald)

  7. El amor transformat en odi: Otelo (William Shakespeare)

  8. L’amor fatal: El carter truca dues vegades. (James M. Cain)

I una conclusió abans del punt i final: des dels antics grecs fins els nostres dies l’amor ha estat representat com a causa de desgràcia i dolor, i tot això sempre s'ha considerat l'experiència més digna de ser viscuda.