05 de febrer 2008

La salut dels blocs literaris a Internet

[Programa del 05 de febrer de 2008]


L'Entrevista ..
Antoni Dalmau (Igualada, 1951), ha publicat El cas Rull (Columna Edicions), un llibre que recull la trajectòria completa i gairebé desconeguda de l'anarquista Joan Rull i dóna a conèixer un panorama complet d'una dècada apassionant i convulsa de la ciutat de Barcelona "Quan vaig cercar documentació vaig trobar molt material inèdit, per això m'ha sortit una monografia històrica més que una novel·la", explica l'autor que recorda l'orígen d'aquest projecte que "neix d'un article de Lluis Permanyer a La Vanguardia, sobre aquest personatge que després de documentar-me sobre ell encara ha estat més fascinant, i una vegada més, com s'acostuma a dir, la realitat ha superat la ficció."


Ha estat Notícia d'actualitat...
Najat el-Hachmi rep el Llull per un relat sobre la recerca de la llibertat individual
Fundació Llull per a Andorra
Neix el 'youtube' literari

Literatura en format bloc..
La publicació de l'article A propòsit de l'escriptura digital de l'autor Juan Villoro, ens ha ofert el pretexte perfecte per a observar com està la salut dels blocs literaris a Internet i para atenció en allò d'interesant que en publiquen.

Dels molts blocs i bitàcores visitats em destacat un particular i molt subjectiu Top-5 amb entrades, la lectura de les quals no tenen desperdici:

1. Moleskine Literario (Notas al vuelo en cuaderno Moleskine)
Bloc: Considerat un dels més llegits sobre literatura del món hispanoparlant, selecciona i comenta una notícia diàriament.
Autor: Iván Thays, escriptor peruà (Lima, 1968) autor de les novel·les "El viaje interior" i "La disciplina de la vanidad".
Entrada seleccionada: 2,073, sobre el nou llibre publicat de Mary Shelley.

2. El llibreter
Bloc: Espai que difon aspectes interessants d'allò que es cou en l'àmbit cultural (en llengua catalana o no).
Autor: Llibreter Anònim.
Entrada seleccionada: L'error de Salamina , anècdotes sobre allò que es demana (incorrectament) a les llibreries.

3. La républiques des livres
Bloc: Bitàcora diària d'un dels crítics més influents de França.
Autor: Pierre Assouline. Escriptor i periodista, col·laborador de les publicacions Lire, Le Nouvel Observateur i Monde 2.

Entrada seleccionada: Le dilemme Nabokov, reflexió al voltant del dilema que el fill de Nabokov actualment ha planteat sobre si ha de cremar un manuscrit inacabat del seu pare tal con ho va demanar al seu testament.

4. El Lamento de Portnoy
Bloc: Creat l'any 2004 i distingit amb diferents premis, rep el nom de la traducció de l'obra Portnoy's Complaint de Philip Roth, publicadarecentment al català com El trastorn de Portnoy.
Autor: Anònim.

Entrada seleccionada: En lucha, l'autor planteja els inconvenients d'actualitzar un bloc quan els problemes amb la connexió a Internet ho fan encara més farragós.

4. El Lamento de Portnoy
Bloc: Creat l'any 2004 i distingit amb diferents premis, rep el nom de la traducció de l'obra Portnoy's Complaint de Philip Roth, traduïda recentment al català com El trastorn de Portnoy.
Autor: Anònim.

Entrada seleccionada: En lucha, l'autor planteja els inconvenients i la paciència infinita necessària d'actualitzar un bloc quan els problemes amb la connexió a Internet ho fan encara més farragós, tot això i ho enllaça amb el seu estimat Enrique Vila-Matas.

5. El hombre que comía diccionarios
Bloc: Moltes de les entrades són petites joies del pensament naïf i surrealista contemporani.
Autor: "Sobre mi: mi (1).
(1). m.Mús. Tercera nota de la escala musical.

Entrada seleccionada: Falsos Impostores , història real del més famós impostor de l'actualitat.