26 de febrer 2008

100 contes morals de Joan Barril i uns Tastets de la Mediterrània per a joves amb paladar

[Programa del 26 de febrer de 2008]

L'Entrevista ..


Joan Barril recull en els seus 100 contes morals (Amsterdam - Ara Llibres) un univers construït per "homes i dones que s'estimen, que se separen, amants que s'amaguen, desconeguts que s'observen, vells que recorden...". Al programa hem parlat d'aquest llibre nascut d'un recull estiuenc de relats radiofònics, però també de como els llibres agraden i calen més segons les circumstàncies en que es llegeixen: "és una mic com el ví. No és el mateix beure un bon ví en una copa de vidre després del millor polvo de la teva vida, que en un got de plàstic quan t'acaben d'informar de la mort del teu pare".

Ha estat Notícia d'actualitat...
Mor als 90 anys el poeta i dramaturg Josep Palau i Fabre
Mor Alain Robbe-Grillet, pare del nouveau roman
La Gran Enciclopèdia Catalana es transforma en una web gratuïta

Premis ôscar amb versió literària
Ja resolta la darrera gal·la dels Òscar, ens fixem com a les categories de guió adaptat, van estar representades diferents pel·lícules inspirades en obres libres, que han aprofitat la circumstància per tornar a les llibreries en format de butxaca: No es país para viejos de Cormac McCarthy (Debolsillo), Petróleo d'Upton Sinclair, adaptada com a Pozos de ambición (Pocket Edhasa) i Expiació d'Ian McEwan (Empúries, Quinteto i Anagrama).

Recordem que també les altres dues nominades al millor guió han estat L'escafandre i la papallona, inspirada en el llibre de Jean-Dominique Bauby (Columna i Ediciones del Bronce) i Away from here basada en un conte d'Alice Munro.

Una gustosa recomanació ..

Tastets de la Mediterrània.
Dels bons menjars, primer que la boca entra pel nas


Acció Escolta de Catalunya
91 pàgines

Acció Escolta de Catalunya (l'Associació que congrega els escoltes catalans) ha publicat Tastets de la Mediterrània, un llibre-receptari de cuina que explica la història de dos joves que viatgen per la Mediterrània i coneixen les diferents cultures gastronòmiques que s’hi troben.

Aquest projecte, adreçat als joves a partir de 12 anys, presenta una sèrie de receptes de cuina, classificades en quatre categories: les que es poden fer amb els recursos d'un campament, les que fan servir energia solar, les tradicionals i receptes d’autor.

Miriam Aranda, coordinadora de la publicació, ens va comentar al programa que aquest llibre preten "promocionar hàbits sostenibles en l’alimentació dels adolescents i dels joves” i trencar la tendència dels nois i noies de menjar poc i malament.