16 d’octubre 2007

Entrevistat de la setmana: Josep Dallerès (Frontera Endins)

[Programa del 16 d'octubre de 2007]

L'Entrevista .. Josep Dallerès, autor de Frontera endins (Anem Editorial).
El llibre reflecteix una crònica del segle XX, a través d'un personatge, la Manuela, des del 1900 al 1993, poc abans d'aprovar-se la Constitució Andorrana.


Un titular d'actualitat .. "Consideren millor premi Nobel de la Pau, el de Literatura" (El diari alemany Suddeutsche Zeitung va reflexionarque, si s'observa la llista dels 181 candidats per al Nobel de la Pau tot indica que el millor premi en aquesta categoria és el Nobel de Literatura que s'ha atorgat a la britànica Doris Lessing, per ser considerada una icona del feminisme i de les causes antisegregación i anticolonialisme en Africa).

Una efemèride .. Tal dia com avui de l'any 1927 va néixer Günter Grass. Escriptor nascut a la Ciutat lliure de Danzig, el 16 d'octubre de 1927. Günther Grass és un novel·lista, poeta, assagista, escriptor polític (va redactar molts discursos de Willy Brandt), gravador, dibuixant, escultor, i en la seva joventut, un músic. Va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres en 1999 i el Premi Nobel de Literatura en el mateix any. La seva obra més emblemàtica El timbal de llauna (1959) va marcar l’èxit literari de Günter Grass: un testimoni d'un país esquinçat per les dramàtiques circumstàncies de la Segona Guerra Mundial, els horrors del nazisme i la dràstica divisió del seu territori.

Més informació: Wikipedia i El poder de la palabra

Les recomanacions complementàries de la setmana ..

Tot pelant la ceba
Günter Grass
431 Pàgines
El Balancí - Edicions 62

Una autobiografia escrita per un dels grans referents de la lluita per la memòria del passat nazi i Premi Nobel de Literatura (1999) que a punt de complir 80 anys desvetlla el seu passat amb la següent reflexió: "Què pot haver portat un noi de disset anys a servir a les temibles Waffen-SS nazis durant els úlims mesos de la Seona Guerra Mundial".


La conjura contra América
Philip Roth
428 Pàgines
Editorial Debolsillo

El llibre recull dos trobades amb estudiants i una entrevista a Kapucinsky, que serveixen per tastar la seva visió tan particular de fer un Periodisme amb majúscules. Amb senzillesa l'autor explica els ingredients necessaris per a ser un bon professional: l'observació, la intuïció i la despolitització. "Per exercir el periodisme abans que res cal ser bona persona".