14 d’octubre 2007

L'entrevistat de la setmana: Saül Gordillo (Nació.cat)

[Programa del 9 d'octubre de 2007]

L'Entrevista ..

Saül Gordillo, autor de Nació.cat (Òmnium Cultural - Mina).
El llibre narra la historia d’un triomf col·lectiu, recull els fets que van portar a aconseguir el .cat, el primer domini d’Internet que representa una comunitat lingüística: la catalana.

"Va ser possible gràcies a una sèrie de canvis polítics: la fi del govern d'Aznar, l'arribada de Zapatero a la Moncloa amb Montilla com a Ministre d'Indústria. A l'Espanya d'Aznar aconseguir el domini .cat hagués estat del tot impossible."



Un titular d'actualitat .. "El 25% dels llibres distribuïts són retornats" (El sector de la distribució de llibres a l'Estat espanyol va distribuir durant el 2006 un total de 219 milions d'exemplars dels quals 53 milions van ser retornats.).

La perla .. "Planeta és com Mango, en el món tèxtil, i Freixenet, en els escumosos, exemples d'entitats que han sabut adaptar-se a les noves necessitats" José Manuel Lara (president de Grup, durant la confirmació de l'anunci de compra de la segona principal editorial europea de parla no espanyola per part del grup).

Una efemèride .. Tal dia com avui de l'any 1967 va morir André Maurois. Novel·lista, assagista, biògraf, crític i intèrpret de la cultura britànica, va participar a la Primera i Segona Guerra Mundial on es va familiaritzar amb el comandament britànic i desprès, exiliat del règim de Vichy als Estats Units, amb la cultura nord-americana. Autor d'obres com ara Els silencis del coronel Bramble (1918), Ariel o la vida de Shelley (1923), Lelia o la vida de George Sand (1952), també va escriure Història il·lustrada de França (1960), així com diverses novel·les y cròniques autobiogràfiques. Va deixar escrites sentències com ara: "L'èsser més insignificant pot ser amat, si sap organitzar la incertesa."

Més informació: Wikipedia i Academie Française

Al programa s'han llegit fragments d'una petita joia literària de l'autor francès que reflecteix sobre la idiosincràsia de les cultures britàniques i nordamericanes: Iniciación a la vida anglosajona (Editorial Vitoria - 1945)


Les recomanacions de la setmana ..

Homenatge a dos dels principals periodistes del segle XX morts l'any passat.

Diari rus
Anna Politkóvskaia
256 Pàgines
Ara Llibres

És el llibre que Anna Politkovskaia havia acabat d’escriure quan va ser assassinada a Moscú l’octubre del 2006. Escrit en forma de diari és una crua crònica que narra de manera crítica i intel·ligent, l’agònica situació que viuen milions de russos sota el cínic i corrupte govern de Vladimir Putin.


Los cínicos no sirven para este oficio
(Sobre el buen periodismo)
Ryszard Kapucinsky
124 Pàgines
Editorial Anagrama

El llibre recull dos trobades amb estudiants i una entrevista a Kapucinsky, que serveixen per tastar la seva visió tan particular de fer un Periodisme amb majúscules. Amb senzillesa l'autor explica els ingredients necessaris per a ser un bon professional: l'observació, la intuïció i la despolitització. "Per exercir el periodisme abans que res cal ser bona persona".